Kitap Önerileri

Koçluk üzerine deneyimlerimi, gözlemlerimi paylaştığım yazılarıma bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Keyif almanızı ve faydalanabilmenizi dilerim.

Dönüştüren Eğitim

John Couch

Her öğrencinin gerçek potansiyelini ortaya çıkaran nedir? Bu sorunun cevabını arıyor… Kitaptan notlar;

  • Temel sorun; nasıl düşüneceğimizden ziyade ne düşüneceğimize odaklanan bir eğitim.
  • Etkili öğrenme problem çözme sürecine dayalı olmalı
  • Gerçek öğrenme sosyal ve interaktif bir süreç
  • Üst düzey düşünmeyi teşvik etme ve yaratıcılığı ortaya çıkarmak yerine ortalama bir öğrenciye standart bir eğitim vermeyi savunan ve Taylorizme dayanan bir eğitim modeli sonucu öğrenciler bireysel yetenekleri gözardı edilerek ayni materyal, ayni yöntem ve ayni hızla eğitim aldı. Peki bu durumu nasıl değiştirebiliriz?

Siz, Çocuğunuz ve Okul

Dr. Ken Robinson
“Çocuğunuzun kim olacağı ve gelecekte ne yapmaya devam edeceği, şu anda edindiği deneyimlerle ilgilidir. Eğer çocuğunuz dar kapsamlı bir eğitim alırsa, şu andaki hayatını zenginleştirecek ve geleceğine ilham verecek yeteneklerini ve ilgilerini keşfedemez.”

Ebeveyn Kitaplığı

Sola Yayınları

Sola Yayınları’ndan çıkan “Ebeveyn Kitaplığı”nda, çocuklar ile ebeveynleri arasındaki iletişimi artırmaya yönelik 14 adet kitabın özetini bulabilirsiniz. Kitaplardan ilki: “He is not lazy: Empowering Your Son to Believe in Himself (Dr. Adam Price)”.

“İçinde yaşadığımız sonuç ve basari odaklı rekabet toplumunun baskısı altındaki bu çocuklar, kendilerini yetersiz ve etkisiz hissediyorlar. Bu nedenle de rekabetten çekilerek baskıya, ergenliğin ilksel savunma tepkileri olan ‘inkar’ ve ‘kayıtsızlıkla’ yanıt veriyorlar.”

“Ebeveynler, toplumun dikte ettiği başarı kavramının ötesine geçerek, önce kendi zayıflıklarına odaklanmalı, başarı kavramını gerçekçi beklentilerle yeniden tanımlamalı ve objektif bir gözle çocuklarını oldukları gibi kabul etmelidirler.”

İlk İşim - Gerçek Yaşamdan Öyküler

Acar Baltaş, Handan Uşaklıgil
“…başarıyla zehirlenmiş ve sınavlarla tutsak alınmış çocuklar, yaşam becerileri ve psikolojik bağışıklık sistemleri gelişmeden gerçek hayatla yüzleşiyor, mutsuz ve başarısız oluyorlar.” “Bu kitabin amacı, yaşam için en gerekli olan iki özelliğin, yılmazlık ve öz yeterliliğin, okullarda öğretilemediğini ve yalnızca sorumluluk alarak geliştirilebileceğini göstermektir.”

Otuz Milyon Kelime

Dr. Dana Süskind
Ebeveynler, çocuklarının akademik açıdan başarılı olmasını ister ve bunu beklerler. Peki, ebeveynlerin çocukları ile kurduğu iletişim şekli acaba akademik anlamda başarıyı nasıl etkiler, tetikler ya da engeller?

Dört Kişilik Eğilimi

Gretchen Rubin

Gretchen Rubin, insanların beklentilere verdiği yanıtlara bağlı olarak 4 kişilik eğilimi tespit etmiş ve kişilerin kendilerinin ve ilişkide olduklarının eğilimlerini bilmelerinin yaşamlarına kazandıracaklarını kitabında anlatmıştır. Yöneticiler, doktorlar, öğretmenler, eşler ve ebeveynler için, nasıl kalıcı değişimler gerçekleştirebilecekleri örneklerle anlatılmıştır. Mizacını öğrenmek için: happiercast.com/quiz

  • Destekleyiciler ne yapılması gerektiğini bilmek ister.
  • Sorgulayıcılar sebepleri bilmek ister.
  • Boyun egenler sorumluluk verilmesine ihtiyaç duyar.
  • Asiler kendi belirledikleri şekilde yapmak için özgür olmak ister.
  • Destekleyiciler irade gücüne ve performansa değer verir.
  • Sorgulayıcılar sebep ve amaçlara değer verir.
  • Boyun egenler takım çalışmasına ve göreve değer verir.
  • Asiler özgürlüğe ve kendi kimliğine değer verir.

Çocuklukta İhmalin İzi - Boşluk Hissi

Dr. Jonice Webb

Çocukların kimlik gelişiminde ebeveynlerinin gözündeki yansımaları çok önemlidir. Çocuklar güçlü ve zayıf yanlarını, yeteneklerini, dünyada nasıl bir yer edindiklerini bu yansımalardan öğrenirler. Bugün bir düşünelim, çocuklarımıza onlarla ilgili ne yansıtıyoruz? Onları gereğince tanıyor muyuz?

Josh’u essiz bir birey olarak görmeyen ve onunla duygusal bağ kurmayan ailesi Josh’un duygusal ihtiyaçlarına cevap veremedi. Josh yetişkin hayatında neler mi yaşadı? Eğitiminden çok farklı kariyerinin altında bir iste çalışıyordu, is tatmini yoktu, neye ilgisi olduğunu, hangi alanda iyi olduğunu anlamakta zorluk çekiyordu, özsaygısı düşüktü. Josh ebeveyninin gözünden kendine ait gerçek nitelikleri görememişti.

Bugün çocuklarımıza duygularını, özelliklerini, ilgi alanlarını belirtelim, onları bir konuda takdir edelim, bakalım onlar neler diyecekler bize? Var mısınız?

Seninle Başlamadı

Mark Wolynn
“Birçoğumuz ebeveynlerimizin bize yaptığı bir şeyin hayatımızı mahvettiği düşüncesine saplanıp kalmışızdır. Bu doğru ya da çarpıtılmış anılar yüzünden, ebeveynlerimizin yaptığı güzel şeylerin gölgede kalmasına sebep oluruz. Ebeveynler ebeveyn olma yolunda ilerlerken istemeden çocuklarına acı çektirirler. Problem ebeveynlerimizin bize yaptıkları değil, bizim hala bu olanları nasıl algıladığımızdır. Ebeveynlerimizle barışık olmak, onlardan aldığımız ve alamadığımız her şeyle barışık olmak demektir. Bu açıdan baktığımızda her zaman gösteremeseler dahi sadece iyiliğimizi isteyen ebeveynlerimizden güç alabiliriz.”

Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları

L. Gibson
“Ebeveynleriniz zor muydu?, Olgunlaşmamış veya duygusal olarak erişilebilir durumda değiller miydi? Eğer böyle bir ebeveyn ile büyüdüyseniz; öfke, yalnızlık, ihanet ya da terk edilme gibi duyguları çok uzun süredir hissediyor olabilirsiniz. Bu yaralar iyileşebilir ve gerçek doğanızı yeniden kazanabilirsiniz.”

Yetenekli Çocuğun Dramı

Alice Miller
“Ana babanın çocuğun kendisinden beklenenleri gerçekleştirememesi halinde duyacağı utanç çocuğu için duyduğu gururdan ancak kıl payı uzaktadır.”

Işığı Arayanların Karanlık Yanı

Debbie Ford
“Hepimiz güce, yaratıcılığa ve şefkate sahibiz. Hepimiz açgözlülüğe, öfkeye ve zayıflığa sahibiz. Sahip olmadığımız hiçbir özellik, nitelik ya da yüz yoktur.”